MyStat - Az ingyenes webstatisztika

 

webmester: Révai András

  

Innen néztek

Jelenlegi hely

Gyógyszer beadása kutyának

Ha biztosan meggyőződtünk arról, hogy kutyánk beteg, és elvittük az állatorvoshoz is, hogy a megfelelő kezelést megkapja, valamint kiderüljön, milyen betegségben szenved, nem marad más hátra, mint az otthoni ápolás, ami már nem az orvos, hanem a mi feladatunk. Az állatorvos által felírt gyógyszerrel pár nap alatt helyrehozhatjuk kedvencünket, csakhogy ez nem mindig könnyű feladat. Van olyan kutya, amelyik semmi pénzért le nem nyelné a keserű orvosságot, ilyenkor valami csalóka módszert kell kiötlenünk.

Ráadásul manapság már szinte mindenféle betegségre van gyógymód gyógyszer formájában, így módunkban áll gyógyítani ebünket.
Ám van más eset is, mint például a cukorbetegség. Bizony, ez a baj nemcsak az embereket érinti, hanem a kutyákat is. Ugyanúgy, ahogy nekünk, a kutyának is naponta be kell adni az inzulin injekciót. Ez viszont már sokkal bonyolultabb dolog, mint megbirkózni egy tablettával.

A tabletta beadása

A kutyát ültessük le, egyik kezünkkel nyissuk ki a száját, a másikkal pedig tegyük a tablettát olyan mélyre, amennyire csak lehet, a nyelv háta mögé. Ezután csukjuk be a száját, fogjuk össze finoman a kezünkkel, a fejét emeljük meg kissé, és a másik kezünkkel simogassuk a torkát, így nyelésre késztetjük. Legyünk figyelmesek, mert a kutyák roppant ügyesen el tudják rejteni a szájukban a tablettát, és amikor nem figyelünk oda, gyorsan kiköpik. Ha látjuk, hogy nyelt és megnyalja a szája szélét, akkor bizonyára sikeres volt az akció. Mindig dicsérjük meg a végén!

 

Ha nehezebb a helyzet, és az előző módszer sehogy sem megoldható, akkor mást kell kipróbálnunk. Kicsit erélyesebbnek kell lennünk az ő érdekében. Álljunk a kutya fölé, vegyük őt két láb közé. Szorítsuk úgy, hogy a térdünk a válla mögött legyen. Egyik kezünkkel fogjuk meg az orrát, a másikkal pedig az alsó állkapcsát, de óvatosan, nehogy megharapjon minket. Dobjuk be a gyógyszert jó mélyre, majd csukjuk be a száját, tartsuk felfelé, és közben masszírozzuk a torkát. A dicséret most se maradjon el!

 

Ha egyik módszer sem válik be, akkor marad a csalóka megoldás! Vegyünk egy falat ételt a kutya kedvencéből, akár egy húsdarabot, vagy kolbászt, esetleg sonkát, és dugjuk vagy csomagoljuk bele a tablettát, így szinte biztosan le fogja nyelni a finomsággal együtt a gyógyszert is. Az állatorvossal azonban beszéljünk előtte, mert vannak olyan gyógyszerek, melyeket nem lehet akármilyen étellel együtt beadni!

 

 

Kanalas orvosság

Ha egy módszer sem sikeres a tabletta beadásakor, akkor marad a feloldás. Cukros vízben oldjuk fel a tablettát, szívjuk fel egy fecskendőbe (persze tű nélkül) és fecskendezzük a folyadékot a kutya szájába oldalról. Közben fogjuk össze a száját, és kicsit emeljük meg a fejét. Bármilyen más szirupot így adjunk be, hacsak nem ízlik neki annyira, hogy magától is kinyalogatja a kanálból vagy a táljából!

 

Az injekció

Cukorbetegség esetén kénytelenek vagyunk magunk beadni az injekciót a kutyának. Előtte feltétlenül tanuljuk meg a beadás módját az állatorvostól, mert egyáltalán nem mindegy, hová szúrjuk a tűt. Készítsük elő a fecskendőt, ültessük le a kutyát, és a tarkójánál markoljuk meg a bőrt. Oldalról vezessük be a tűt a tarkó bőre alá, így biztosan elkerüljük az alatta lévő izmokat. Vigyázzunk, nehogy átszúrjuk a bőrt! Ha már sikeres a szúrás, akkor szépen, lassan engedjük be a folyadékot!
 

Forrás: Sulinet